top of page
Yazarın fotoğrafıHavva Nur KAN

AYRILIK VE BİRLİKTELİK


Uzun vadeli bir ilişkiyi yürütebilmek zor iştir, çünkü bireycilikle (ben) birliktelik (biz) arasında ince bir denge kurmayı gerektirir.

Her iki yönün çekim gücü de çok kuvvetlidir.


Bir taraftan, ayrı ve bağımsız bireyler olmak isteriz; diğer taraftan, başka biriyle yakınlık ve bağlantı ya da bir aile veya gruba ait olma duygusu peşinde koşarız.





İLİŞKİDE YETERİNCE “BİZ” YOKSA NE OLUR?


Sonuç, “duygusal boşanma” olabilir.

İki insan, kişisel duygu ya da deneyimlerini paylaşmadıkları, boş kabuğa dönüşmüş bir evliliğin içinde, birbirlerinden soyutlanmış ve yalnız kalırlar.

“Ayrılık gücü” egemen olduğunda taraflardan biri, ya da her ikisi birden “Sana ihtiyacım yok” tutumunu takınır. Oysa bu, hiç de özerk bir konum değildir.

İlişkide kavga belki az yaşanır, ama yakınlık da o denli azdır.



İLİŞKİDE YETERİNCE “BEN” YOKSA NE OLUR?

Burada kendi kimliğimizi ve yaşamımız üzerindeki kendi denetimi ve sorumluluğumuzu yitiririz.

“Birliktelik gücü”nün baskın geldiği durumda enerji, diğer kişi için var olmaya ve diğer kişinin farklı düşünüp davranmasını sağlamaya harcanır.

Kendi sorumluluğunu üstlenmek yerine diğer kişinin duygusal refahının sorumluluğunu üstlenme eğiliminde olur ve kendimizinkinden de diğer kişiyi sorumlu tutarız.

Kişiler sorumluluklar bu şekilde tersine çevrildiğinde, her bir taraf diğerinin söylediklerine ve davranışlarına aşırı tepki gösterebilir. Sonuçta da, çok fazla kavga ve suçlama yaşanabilir.




İki insanın tek bir insana dönüşmesi, ayrılık durumunda psikolojik ya da fiziksel ölüme benzer duyguların yaşanmasına neden olabilir.
Bu önemli ilişki sona erdiğinde elimizde hiçbir şey, hatta tutunulacak bir benlik bile kalmaz.

Tüm çiftler ve hatta aynı çift için tüm zamanlarda geçerli olabilecek “doğru birliktelik” veya ayrılık formülü yok.

Çiftin her iki üyesi de bu iki güç arasındaki dengeyi sürekli izler.

Kaynaşmanın huzursuzluk yaratması durumunda otomatik olarak ve farkına varmadan devreye girip daha çok ayrılık; ilişkisizlik huzursuzluk yarattığında da daha çok birliktelik kurmaya çalışır.

Bu iki güç arasındaki denge tüm çiftlerde sürekli hareket halindedir.


51 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page