Gebeliğe ve aileye yeni giren bireye alışmak ve uyum sağlamak zaman almaktadır. Gebelikte meydana gelen fiziksel ve duygusal değişiklikler, durumsal ve gelişimsel krizlere yol açabilir.
Doğum/Konsepsiyon öncesi çiftlerin sağlığının yükseltilmesi, sağlıklı gebelik ve doğum süreci için önemlidir.
Gebelik öncesi süreçte çiftlerin kendilerine cevap vermeleri gereken ilk soru, çocuk sahibi olmayı gerçekten isteyip istemedikleridir. Çiftlerin bu konu hakkındaki düşüncelerini açıklıkla tartışmaları ve ortak, kabul edilebilir bir karara ulaşmaları önemlidir ve gebeliklerini planlayacakları zamana ilişkin bir karar vermeleri gerekmektedir.
Çocuk sahibi olmaya karar veren çiftlerin, sağlık durumlarını en üst düzeye çıkarabilmek için sigara, alkol vb. potansiyel ya da bilinen sağlık risklerinden kaçınarak yaşam biçimlerinde değişiklik yapmaları gerekir.
Babanın Psikolojik Adaptasyonu
Bazı erkekler kadınlarda meydana gelen mucizevi değişiklikten çok mutlu olur. Bazıları ise birbirlerinden uzaklaştıklarını, iletişimde kopmalar başladığını hissederler. Birçok erkek gebeliği kendi erkekliklerinin pozitif bir kanıtı olarak görür ve ilişkide daha fazla destekleyici rol alır. Bazıları ise gebelikte bir anlam ya da kişisel değer bulmaz ve sonuçta anneye ve bebeğe karşı herhangi bir sorumluluk duygusu gelişmez.
Baba adayı gelecekte bir bebeğe babalık yapacağı ve babalık rollerine kendini hazırlamak için önce gebeliğin gerçek olduğunu kabul etmelidir. Bu dönemde ambivalan (karmaşık,dalgalanan) duygular hakimdir.
Baba adayının doğumdaki rollerinin ne olacağı hakkında düşünülmelidir. Sonrasında ise baba adayı gerçek babalık rollerine hazırlanır, babalık figürüne dair kendi fikrini olgunlaştırır ve değiştirir.
Çocuk odasının oluşturulmasına yardımcı olur, doğum esnasında eşinin ve bebeğin zarar görmesi ya da ölmesine dair korkuları ile baş etmeye çalışır. Bu süreçte babanın korku ve kaygıları azaltılmaya çalışılmalıdır.
SİZ HANGİ BABA TİPİSİNİZ ?
Annenin Gebeliğe Psikolojik Adaptasyonu
Anne olmak bilinenden bilinmeyene yeni birgerçekliğe yol almaktır. Anne her çocukla birlikte yeni bir annelik kimliği geliştirmek zorundadır.
Kadınların gebelikle ilgili birtakım tepkileri:
• İçe dönüklük • Kabullenememe • Duygusal dalgalanma • Beden imajında değişiklik
Çocukların Psikolojik Adaptasyonu
Bazı çocuklar çok heyecanlı ve dört gözle beklerken, bazıları da negatif tutumlarını dile getirebilir. Aileye yeni bir bebek geleceği bilgisi genellikle çocuklarda rekabet hissini başlatır ve çocukların kendi ebeveynleriyle olan ilişkilerinin değişeceği korkusuyla sonuçlanır.
Yeni aile üyesi için yapılacak hazırlığa çocuğun da dahil edilmesi önemlidir.
Doğum için çocuğun yaşına göre ve ev içindeki yaşam beklentisine göre düzenlemeler yapılmalı, çocuğun sevgisinin ve bakımının değişmeyeceği söylenmelidir.
Doğumdan sonra ebeveynler, çocuğun yenidoğana yönelteceği agresif ya da regresif davranışları çocuk ile onun duygularını anlamaya çalışarak ve yanında durarak azaltmalıdır.
Comentários