top of page
Yazarın fotoğrafıHavva Nur KAN

RÜYA ÇALIŞMASI: BİLİNÇDIŞININ SEMBOLİK DİLİYLE DERİNLEŞEN TERAPİ



Psikanalitik psikoterapide rüya çalışması, Sigmund Freud'un psikanaliz kuramının temel bir unsuru olarak öne çıkar. Freud'a göre rüyalar, bilinçdışındaki isteklerin ve dürtülerin sembolik olarak ifade edildiği bir alanı temsil eder. Bu nedenle, rüyalar psikanalitik terapide önemli bir rol oynar çünkü analiz edildiklerinde kişinin bilinçdışındaki içsel çatışmaları, korkuları, arzuları ve zorlukları ortaya çıkarabilirler.


Rüya çalışmasıyla, kişi terapistiyle birlikte rüyalarını inceleyerek sembollerin, metaforların ve gizli anlamların altında yatan gerçek duygusal içeriği keşfetmeye çalışır.

Bu süreç, kişinin kendini daha iyi anlamasına ve bilinçdışındaki içsel süreçlerle daha derin bir bağlantı kurmasına yardımcı olabilir. Rüya analizi genellikle kişinin travmaları, bilinçsiz içsel çatışmaları ve bastırılmış duygularıyla başa çıkmasına yardımcı olabilir.




Peki rüya çalışmaları teröpatik sürece nasıl katkıda bulunur? 

İlgili çalışmalar gözden geçirildiğinde rüya çalışmalarının teröpatik sürece katkılarının şu şekilde özetlenebildiği görülmektedir.


• Danışanların duyguları ile ilgili içgörü kazanmasını hızlandırır.

• Rüyalar ile açığa çıkan konular danışanın altta yatan endişelerini açıkça ifade etmesine vesile olur.

• Çocukluk anıları ile bugünkü olaylar arasında ilişki kurmaya yardımcı olur.

• Danışanın dirençli olduğu ya da paylaşmakta yavaş davrandığı konulara girmeyi hızlandırır.

• Duygusal olarak yüklü rüyaları paylaşmak ve üzerinde birlikte çalışmak terapist danışan bağını kuvvetlendirir.


Ancak, rüyaların her zaman açıkça anlamlandırılabilir ve yorumlanabilir olmadığını da belirtmek önemlidir. Rüyaların anlamı genellikle kişinin benzersiz yaşam deneyimleri, kişisel semboller ve içsel süreçlerine bağlıdır. Dolayısıyla, rüya çalışması her bireye özgü bir deneyimdir ve kişinin kendi rüyalarını anlaması terapötik bir süreçtir.



Kaynakça: Hill, C. E., Gelso, C. H., Gerstenblith, J., Chui, H., Pudasaini, S., Burgerd, J., Baumann, E. ve Huang, T. (2013). The dreamscape of psychodynamic psychotherapy: Dreams, dreamers, dream work, consequences and case studies. Dreaming, 23(1), 1-45

79 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

留言


bottom of page